mjölk- och äggfria köttbullar
Kategori: recept

Idag blev det köttbullar i gräddigen sås till middag. Utan mjölk och ägg. Det blev faktisk rätt bra. Sambon och sonen märkte inte ens någon skillnad från vanliga köttbullar.
800 g blandfärs
(eller 400 g nötfärs + 400 g fläskfärs, eller 800g nötfärs).
1 dl ströbröd (mjölkfritt)
Ca 0.5-1 dl havremjölk
1.5- tsk salt
1-1.5 krm malen peppar
1 stor gul lök
Mjölkfritt smör
1 msk vetemjöl
0.5 köttbuljongtärning
1-1,5 tsk soja
3-4 dl carlshamn "gott i maten"
Riv löken på dem grova sidan av ett rivjärn och stek den i en klick smör tills den får en fin gyllene färg.
Blanda ströbrödet med havremjölken tills det känns som tjock gröt. Låt det svälla några minuter, det kommer bli en hård massa, men det går snabbt att vispa den smulig med en gaffel.
Tillsätt den stekta löken i ströbrödet, krydda med salt och peppar och rör ihop till en jämn röra med hjälp av en gaffel.
Tillsätt köttfärsen och blanda noga.
Rulla till köttbullar. För att få en jämn och fin yta är det bra att blöta händerna med kallt vatten mellan varannan köttbulle.
Stek köttbullarna i mjölkfritt smör tills de fått fin färg runtom.
Strö över vetemjöl och rör försiktigt om. Häll på grädden. Smaksätt med buljongtärning och soja. Rör försiktigt, och låt puttra ett par minuter.
Serveras med potatis eller pasta.