carroshemlagat.blogg.se

Hemlagat har alltid varit en passion i mitt liv, jag avstår gärna fabrikat av olika slag. Jag tycker det är viktigt att mina barn får god hemlagad mat, redan från start. Själv bestämde jag mig efter påsken 2014 för att ta bort en stor del snabba kolhydrater från min kost. Hur jag kombinerar min egen kost och maten för mina två barn och min sambo, det kan ni läsa om här i min blogg.

Knäckebröd på rågsikt

Kategori: Allmänt, recept

        
Idag tänkte jag att jag skulle prova att baka knäckebröd för första gången. Efter att som vanligt googlat efter bästa möjliga recept bestämde jag mig för att "wing it", och hitta på mitt eget recept... Såhär blev det. 
Knäckebröd på rågsikt 
25 g jäst
5 dl kallt vatten
3 dl vetemjöl
8 dl rågsikt
10 g olja (jag använde oliv, men kan tro att andra sorter fungerar bra med)
5 g honung
10 g sirap
5 g bikarbonat
10 g salt
Arbeta ihop som en vanlig deg, och låt jäsa till dubbel storlek. Jag jäste min i rumstemperatur, men det blir nog bra att kalljäsa i kylen över natten. Knåda degen väl med rågmjöl, tills den är bubbelfri och lätt att arbeta med. Kavla med vanlig kavel tills degen är väldigt tunn, "smörj" in den med rågmjöl och vänd den uppochned. Då går det lättare att kavla den ännu tunnare. När du tror att den är så tunn det går, gör den lite tunnare! Kavla därefter med kruskavel eller nagg. Var hårdhänt med degen, den ska ha hål rakt igenom där den är naggad. Skär eller ta ut önskad form. Jag använde en form som är till för att steka ägg i, då jag tyckte den var lagomt stor.
 
Flytta bröden till plåtar. Jag använde bakplåtspapper, men jag kommer nog prova att inte ha papper på nästa gång, då jag tror det ger ett bättre resultat. Om du önskar ha en "topping" på, pensla bröden med vatten och strö sedan på din topping. Grädda i 250 grader tills bröden fått fin färg.
 
Jag provade några olika toppings, Flingsalt, Havregryn, Pumpafrö, Solrosfrö, Sesamfrö. Majoriteten av bröden fick ingen topping alls. Svårigheterna med knäcke, som jag upplevde dem: Jag kavlade inte tunnt nog. Av de 45 kakor jag gjorde var 12 hårda nog att kallas knäcke efter en gräddning. Jag vände därför bröden uppochned och gräddade dem en gång till med baksidan upp, sedan la jag in alla bröd i ugnen på galler och torkade dem med eftervärmen, med ugnsluckan öppen. Ca 10 av kakorna åkte i sopan, då de var så tjocka att de helt enkelt bara blev sega, och inte knapriga alls.
  
Trots allt är jag nöjd med resultatet. Det blev goda bröd, och jag fick en hel burk full av fina knäckekakor.