carroshemlagat.blogg.se

Hemlagat har alltid varit en passion i mitt liv, jag avstår gärna fabrikat av olika slag. Jag tycker det är viktigt att mina barn får god hemlagad mat, redan från start. Själv bestämde jag mig efter påsken 2014 för att ta bort en stor del snabba kolhydrater från min kost. Hur jag kombinerar min egen kost och maten för mina två barn och min sambo, det kan ni läsa om här i min blogg.

Risgrynsgröt utan huvudvärk

Kategori: Allmänt, barnmat, recept

Sonen älskar risgrynsgröt, och skulle äta det till frukost 7 dagar i veckan om han fick. Det är ju lätt att det blir väldigt omständigt att koka, framför allt för att det tar rätt lång tid. Men också är det inte alltid så lyckat. Det bränner fast, och man står där och skrubbar kastruller i all evighet. Det slutar med att man går och köper en sån där korv, med ospecifierad mängd ris, socker, salt och mycket annat (som nödvändigtvis inte behöver vara i). 
Jag tänkte därför dela mina bästa tips för att göra gröten hemma. 
1. Gör mycket gröt på en gång. Den håller i upp mot en vecka i kylen, och går utmärkt att värma i mikron. Sonen tycker dock att den är god kall, risifrutti-style. 
2. Glöm receptet på förpackningen. Tänk istället på gröten som en god risotto. 
Börja med att smälta en klick smör i kastrullen, och låt riset värmas lite i smöret. För 4 portioner använder jag 1½ dl ris. Jag smaksätter riset med 1 tsk vanlijsocker, men det är ju förståss en smaksak. Kanelstång är också gott. Häll därefter på 3 dl vatten och låt det koka in i riset under omrörning. Riset bör då, precis som i en risotto börja släppa ifrån sig stärkelse, och vätskan bör börja bli vit och "simmig". Innan riset kokat tort, när det är "krämigt" börjar du hälla på mjölken, men häll inte i allt med en gång, utan tänk dig att du gör risotto och tillsätt ca 1-2 dl åt gången. Rör om med jämna mellanrum och fyll på med mjölk när det börjar bli fast. 
3. Provsmaka. Jag kokade riset väldigt mjukt den här gången, för jag tänkte att bebis ska få äta av den, men tänk på att riset kommer svälla lite till om du inte äter den med en gång. 
4. Om du ska spara gröt i kylen, se till att gröten är ganska lös, då riset fortsätter suga upp vätska och svälla efter att den är klar. Om gröten skulle bli för "tjock" så är det bara att blanda i lite mjölk när man värmer den.
Godast är det förståss att äta gröten med kanel och socker (och kanske en klick smör), men om man som 3½-åringen gillar gröten kall, så är det gott med frukt till med. 
Lycka till!
Kommentera inlägget här: