Hemlagat har alltid varit en passion i mitt liv, jag avstår gärna fabrikat av olika slag. Jag tycker det är viktigt att mina barn får god hemlagad mat, redan från start. Själv bestämde jag mig efter påsken 2014 för att ta bort en stor del snabba kolhydrater från min kost. Hur jag kombinerar min egen kost och maten för mina två barn och min sambo, det kan ni läsa om här i min blogg.
Idag blev det piroger till middag, men eftersom jag inte får äta ägg och mejeriprodukter så kunde jag inte göra dem på mitt vanliga pirogrecept. Därför gjorde jag dem på pizzadeg. Det blev bra! Ska eventuellt prova lite andra fyllningar, men idag blev det köttfärs i. Pizzadeg 25 g jäst2,5 dl kallt vatten1 tsk salt3 msk olivolja 7-7,5 dl vetemjöl lös jästen i vattnet, tillsätt olja och salt. Arbeta in mjölet och knåda tills glutenet blir trådigt. Låt jäsa under plastfilm till dubbel storlek. Köttfärsfyllning400g köttfärs1 gul lök eller en halv purjolök 1 klyfta vitlök1,5 msk soja2 msk tomatpuré 1 buljongtärning, kött eller grönsak 1 dl vatten 1 krm peppar Hacka löken och vitlöken. Bryn köttfärsen och tillsätt löken mot slutet. Krydda med soja, tomatpuré, peppar och söndersmulad buljongtärning. Häll på vattnet och rör tills vattnet kokat in i köttfärsen så det blir lite som tacofärs o konsistensen. Ställ åt sidan och låt svalna lite.Värm ugnen till 225 grader.Dela degen i 16 bitar. Kavla ut varje bit till en "rund" kaka ca 12-14 cm i diameter. Lägg på en sked fyllning och vilken ihop på mitten. Tryck ihop kanterna ordentligt. Pirogen måste vara ordentligt stängd, annars läcker fyllningen ut.Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa igen, under plas, i 20 minuter. Pensla eventuellt med ägg, om du vill ha en glansig gyllene yta. Grädda i övre delen av ugnen tills de har fin färg, ca 10-15 minuter.
Jag är en tvåbarnsmamma i Huddinge, som lever i ett mysigt radhus med min sambo och våra barn. Jag lagar mycket mat och älskar att baka. För mig är det viktigt att servera och äta bra och nyttig mat... Men visst händer det att det slinker ned några "donken"-burgare med ;)