carroshemlagat.blogg.se

Hemlagat har alltid varit en passion i mitt liv, jag avstår gärna fabrikat av olika slag. Jag tycker det är viktigt att mina barn får god hemlagad mat, redan från start. Själv bestämde jag mig efter påsken 2014 för att ta bort en stor del snabba kolhydrater från min kost. Hur jag kombinerar min egen kost och maten för mina två barn och min sambo, det kan ni läsa om här i min blogg.

Nu kör vi!

Kategori: grönsiar

Närodlat är ju bara så 2013. Det är härodlat som gäller. 
Häng på och så lite fröer du med. Man behöver inte odla allt. Man behöver inte ha så mycket plats. Paprikor och chili går att ha i vanliga blomkrukor, och blir ca 30-60 cm höga. Varför inte i en balkonglåda? 

Idag fick jag äntligen ner de första fröerna i jorden.  
Som jag tidigare sagt så behöver man inte göra det så avancerat. Man behöver inte köpa en massa dyr utrustning. Det viktigaste är att man har bra jord. Såjord eller fröjord som är extra näringdberikad. 

Jag började idag med chilifröer som jag tagit ur frukter vi ätit i vinter. Jag torkade fröerna i muffinformar innan jag paketerade dem i hemmagjorda små kuvert. 
Jag har ingen som helst aning om det kommer bli några plantor alls av de fröer jag samlat själv, därför kommer jag senare sätta en del fröer jag köpt med. 

Så vad odlar man i om man inte ska köpa en massa dyra krukor? 


Idag använde jag mjölkpaket. Noga sköljda, torkade mjölkpaket.


Jag skar bort ena sidan. Sedan fick 4-åringen hjälpa mig. Han fyllde paketen med jord. Jag tänker att chili inte behöver så djup jord, så vi fyllde knappt till hälften. 
Därefter fick min hjälpreda göra gropar i jorden med fingret, ca 1 cm djupa, och i varje grop la han ett frö. 


Sedan är det bara att puffa igen hålen genom att försiktigt kratta runt jorden med fingertopparna,  försiktigt vattna och täcka med plastfolie. För att kunna skilja plantorna åt skriver jag helt enkelt på paketet med märkpenna. 


Sedan är det bara att ställa i ett soligt fönster och vänta. Eftersom jag fyllt i så lite jord kan plantorna bli några cm innan jag behöver ta bort plasten. Så länge plasten sitter kvar behöver man inte vattna.