Ja, det känns faktiskt lite lyxigt att kunna göra långkok på en tisdag :)Idag blev det en barnvänlig chili con carne med mycket smak. Hur får man mycket chilismak utan att det blir för starkt för barnen? Tricket är att använda paprika, som smakar som chili, fast utan hetta, milda chili och koka länge.
Chili con carne1 kg nötkött, tex högrev1 liten röd lök1 liten gul lök4 klyftor vitlök 1 grön paprika 2 tsk oregano1,5 tsk paprikapulver 2 tsk spiskummin 1 tsk ancho chili 1 tsk kakao1 tsk chipotlepasta 1 burk finkrossade tomater Vatten1 buljongtärning, kött eller grönsak 1 msk soja 1 burk svarta bönorsaltTärna köttet i små bitar och bryn i smör eller olja. Hacka lök och vitlök och tillsätt till köttet och låt steka tills den svettats lite. Tillsätt alla kryddor och låt steka ihop så kryddorna går in i köttet och blir lite stekta. Häll på tomatkrosset och fyll den tomma burken med vatten och häll ned i grytan. Tärna paprikan och lägg i tillsammans med buljongtärning och soja. Lägg på lock och låt puttra på låg värme minst 2 timmar, gärna längre. Tillsätt bönorna och låt dem bli varma. Smaka av med salt och servera till ris.Vill du ta undan till bebis så väntar du med att tillsätta soja, buljong och salt tills grytan kokat klart. Lägg bara i bönor och ta sedan undan önskad mängd och mixa. Krydda därefter klart. Vill du ha mer drag i så tillsätter du ett par chilifrukt innan du långkokar, eller lite finhackad chili när det färdigt.Bon apetit!