Morotstårta i 2 våningar
Kanske den godaste tårtan som finns. Min bror beskrev den som så saftig att den kanske sugit upp all fukt från övriga tårtor. Lätt att göra, då man bara använder matberedare. 2 krux, det krävs 2 springformar i storlek 20 cm diameter, och matberedaren blir väldigt full, så man måste vara lite försiktig när man häller upp smeten, annars rinner det ned i hålet i mitten.

Morotstårta
300 g morötter (skalade)
1.5 dl sötmandel (eller valnötter)
3 ägg
3 dl socker
3 tsk kanel
0.75 tsk ingefära
1.5 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
0.75 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
1.5 dl rapsolja
300 g philadelphiaost
ca 2 msk smör
3 dl florsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Klä insidan av 2 springformar á 20 cm i bakplåtspapper. I en separat bunke, blanda mjöl, vaniljsocker och alla kryddor. Förbered matberedaren med knivbladen. Skär morötterna i ca 5 cm långa bitar och kör morötter och mandel i matberedaren i 20-30 sekunder. Tillsätt ägg och socker och kör ytterligare 20-30 sekunder, tills smeten fått en ljusare orange färg och blivit väldigt skummig.
Tillsätt oljan medan mixern fortfarande är igång.
Sikta ned mjölblandningen i mixern och blanda försiktigt med pulsknappen på matberedaren.
Dela smeten jämnt i de båda formarna och grädda kakorna samtidigt och på samma plan i ugnen (i mitten av ugnen). Det är viktig att man gräddar dem på samma plan, så träng in formarna omlott, i hörnen av ugnen om det behövs. Kakorna ska gräddas i ca 35-45 minuter, beroende på ugn, så håll koll med provsticka de sista 10 minuterna.
Ställ fram smöret och färskosten till glasyren och låt det bli rumstempererat. Det är viktigt att både osten och smöret blir rumsvarmt, annars blir det klumpar när man vispar. Tillsätt florsockret och vispa med elvisp tills glasyren är slät.
När kakorna svalnat tar du lös dem ur formarna och skalar försiktigt bort papperet. Smeta nästan hälften av glasyren på den undre kakan, lägg på den andra kakan och toppa den med resten av glasyren.
Man kan naturligtvis smeta glasyr även på sidorna av tårtan, så att säga "spackla" den, för att ge den mer klassisk tårt-look.
