carroshemlagat.blogg.se

Hemlagat har alltid varit en passion i mitt liv, jag avstår gärna fabrikat av olika slag. Jag tycker det är viktigt att mina barn får god hemlagad mat, redan från start. Själv bestämde jag mig efter påsken 2014 för att ta bort en stor del snabba kolhydrater från min kost. Hur jag kombinerar min egen kost och maten för mina två barn och min sambo, det kan ni läsa om här i min blogg.

Fransk chokladtårta

Kategori: Allmänt, recept

Utan tvekan den godaste chokladtårtan. Den är som en fancy kladdkaka, med mörk härlig choklad.
 
 
Fransk chokladtårta

200 g mörk blockchoklad
150 g smör (rumstempererad)
2 dl socker
4 ägg
1½ dl vetemjöl
 
100g mörk blockchoklad
1-2 msk smör
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Smält 200 g choklad i vattenbad, och låt chokladen bli ganska varm.
Separera äggen.
Vispa smör och socker tills smidigt. 
Tillsätt äggulorna, en åt gången, och vispa noga in i smör/sockerröran mellan varje gula.
Tillsätt den varma chokladen och rör ordentligt.
Sikta i vetemjölet och vänd i med en slickepott.
Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum, men vispa inte till maräng.
Vänd försiktigt ned äggvitan i smeten och häll därefter ned i en springform som är klädd med bakplåtspapper, på både botten och kanter. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Kakan är klar när den precis börjar spricka runt kanten, eller en provsticka blir kladdig i mitten och ca halvvägs ut till kanten, men inte blir kladdig vid kanten av kakan.
Låt svalna.
 
Smällt 100g blockchoklad i vattenbad tillsammans med 1-2 msk smör, och rör ihop det när allt är smält. 
Bred ut över kakans topp, gärna så det rinner ned lite längs sidorna.
 
Ställ kakan i kylen, så den chokladen i den blir kall och stelnar. Kakan är godast kylskåpskall. Servera med vispad grädde.
 
 
Kommentera inlägget här: