carroshemlagat.blogg.se

Hemlagat har alltid varit en passion i mitt liv, jag avstår gärna fabrikat av olika slag. Jag tycker det är viktigt att mina barn får god hemlagad mat, redan från start. Själv bestämde jag mig efter påsken 2014 för att ta bort en stor del snabba kolhydrater från min kost. Hur jag kombinerar min egen kost och maten för mina två barn och min sambo, det kan ni läsa om här i min blogg.

Choklad- och Marschmallowkakor

Kategori: Allmänt, recept

Ja, den här kakan är ju poppis just nu, och har cirkulerat på många olika bloggar, men jag postar receptet i allafall. Jag provade göra dem till kalaset vi hade här förra helgen, och de blev väldigt goda. Tyvärr hade de inte de där bästa amerikanska marschmallowsen på ICA när jag var där och handlade, så jag köpte Haribos. Jag skulle rekommendera att titta runt, och satsa på de där amerikanska, för de är verkligen så mycket godare!
 
 
 
På bloggen där jag hittade receptet tipsade bloggerskan att det blev väldigt kladdigt när man skulle rulla kakorna, och hon tipsade om att tvätta av händerna mellan varven, då händerna blev allt för kladdiga. Jag provade istället att göra degen på hyfsat kallt smör, inte rumstempererat. Det kanske fick ligga framme 10 minuter innan jag började göra degen. Då blev det faktiskt inte så hemskt kladdigt. Sedan använde jag en sked för att plocka upp degen och liksom smetade ut en klick deg i handflatan, tryckte dit den kalla marschmallowbiten och vek degen runt marschmallowen innan jag snabbt rullade ihop det till en boll. Tricket är alltså att jobba snabbt, och hantera degen så lite som möjligt med händerna, så det inte smälter!
 
 
Choklad- och Marschmallowkakor

12 marschmallows av normalstorlek
115 g smör
1 dl farinsocker
2 dl strösocker + ½ dl att rulla kakorna i
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Klipp varje marschmallow i 3 lika stora bitar, lägg på ett fat och ställ i frysen tills degen är klar.
 
Dela smöret i kuber och vispa smör, socker och farinsocker till en jämn smet. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa tills det är helt blandat. 
 
I en andra bunke, blanda mjöl, kakao, bikarbonat och salt. Sikta ned mjölblandingen i ägg/sockerröran, ta inte allt på en gång, utan ungefär en tredjedel, och blanda ihop mellan omgångarna. 
 
(Tips: Tryck ut degen till en jämn massa i bunken, och skär den i 4 lika stora delar, och sedan dela varje bit i 3. Då har du 12 "tårtbitar". Tänk att varje tårtbit ska bli 3 kakor, då får du ett hum om hur mycket deg du ska ta till varje kaka.)
 
Ta ut marschmallowsen ur frysen. Ta en bit deg i handen, och tryck ned en bit marschmallow i den. Rulla till en boll, så att hela marschmallowen är täckt av deg. Rulla bollen i strösocker och lägg på en plåt. 
 
Det ska alltså bli 36 kakor.
 
Grädda kakorna. I receptet stod det 4-5 minuter, men jag gräddade mina 6-7 minuter, och kommer nog ta ett par minuter till nästa gång jag provar. 
 
Kommentera inlägget här: