Lussekatter
Att få till lussebullar som inte är torra och tråkiga är inte alltid det lättaste. Efter många år av experiment har jag kommit fram till ett recept jag tycker ger saftiga och bra bullar. Klassiskt ska man väl ha rätt mycket russin i degen, vilket jag misstänker att man haft för att göra bullarna saftigare. Dock är ju detta en smakfråga, och jag tycker personligen att 2 russin per bulle är höjden av russinhet i mina lussekatter, en i varje ”knorr”, så att säga. På så vis kan jag plocka ur dem och äta dem innan jag äter själva bullen ;)

Istället för att ha russin i brukar jag fördela mandelmassa i mina bullar. Det gör att de blir lite sötare, lite saftigare och mycket godare!
Steg 1:
50 g jäst
5 dl mjölk (kall)
Ca 15 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk socker
Steg 2:
1 g saffran (2 påsar)
1 tsk socker
1 msk vodka
Steg 3:
150 smör (rumstempererat)
1½ dl socker
1 ägg
Steg 4:
200g mandelmassa
Steg 5:
1 ägg
Pärlsocker
Russin
Steg 1: Smula jästen och lös den sedan i lite av mjölken. Häll sedan på resten av mjölken, saltet och sockret. Arbeta in mjölet tills du har en bra bulldeg. Inte för fast, men inte heller kletig. Arbeta tills glutenet i degen blivit elastiskt. Dra över en plastfolie och ställ på jäsning tills degen dubblats i storlek.
Steg 2: Häll saffran, socker och vodka i en liten kaffekopp, och blanda försiktigt genom att föra koppen i små cirklar. Ställ åt sidan så det får dra till sig av smakerna från saffranet.
Steg 3: Vispa smör och socker tills det blivit fluffigt och smidigt. Tillsätt ägget och vispa ihop.

När degen jäst färdigt: Blanda ned saffranröran i smörröran. Skrapa med en slickepott i kaffekoppen, så du får ut allt. Klicka ned saffranssmöret i degen, och arbeta in den ordentligt, gärna med maskin. Om degen blir för kletig för att hantera, tillsätt mer mjöl.
Steg 4: Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och platta ut den till ca 30x30 cm. Klicka ut ca hälften av mandelmassan i små klumpar, över hela degen. Vik ihop degen på 3 åt ena ledden, platta till lite och upprepa sedan åt andra ledden. Tryck åter igen ut degen till ca 30x30 cm och klicka ut resten av mandelmassan, upprepa vikningen.
Dela degen i ungefär jämnstora bitar, ca 40-45 st (beroende på hur stora bullar du vill ha). Rulla ut varje degklutt till en jämn orm, ca 15 cm lång, och rulla sedan ihop ändarna åt varsit håll tills de möts på mitten. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Steg 5: Tryck i ett russin i mitten av varje ”knorr” på bullarna, pensla bullarna med ett lätt vispat ägg, och strö på lite pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter, tills de fått en fin gyllene färg.